Är du borttappad i djungeln av kostråd?

Att äta mat hör inte till det lättaste idag, även om det kan verka självklart. Och hur ska man egentligen veta vad man ska äta i den stora djungeln av dieter, rekommendationer och kostråd?

Det är inte alls konstigt att man blir förvirrad. Att välja mellan finns GI, lchf, atkins, tallriksmodellen, inte äta alls....ja du fattar poängen.  I Dagens inlägg tänkte jag inte snöa in mig på något speciellt sätt att äta, utan istället rikta mig till dig som inte har en aning om vad du ska äta och vilket kostupplägg du ska välja. Helt enkelt några riktlinjer som du kan följa för att få i dig nyttigheter och bra bränsle för din kropp och dina muskler.

Riktlinjer för en bättre Kosthållning


1) Dra ner på Kolhydraterna

Om du har som mål att tappa några kilon eller helt enkelt må lite bättre i magen rekommenderar jag starkt att du drar ner på livsmedel såsom pasta, ris, potatis och bröd. Detta är produkter som ger upphov till inflammation, binder vätska, stör tarmarna hos många och skapar en uppblåst mage. Om du tränar hårt och absolut måste äta kolhydrater kan ett bra substitut vara att ersätta pastan med rotgrönsker såsom morot och palsternacka.

 

2) Undvik Vitt Socker
Vitt socker har jag ingenting gott att säga om. Det gör att du får ett ostabilt blodsocker, humörsvängningar, ökad fettinlagring, ökad inflammation i kroppen, samt att det sliter på dina tänder. Har du något bra anledning till varför man ska äta vitt socker kan du maila mig!


3) Uteslut Gluten och Laktos

Många går idag runt med magont och uppsvälldhet utan att riktigt veta varför. Även om tester utesluter att man är helt intolerant mot gluten och laktos, kan du ändå vara känslig. Dessutom har det blivit känt att gluten är ett ämne som kan ge upphov till inflammation i kroppen. Har du problem med magen kan detta alltså vara värt att utesluta helt.


4) Ät mycket Grönsaker

Grönsaker innehåller mycket vitaminer och mineraler, samt att det är ett perfekt substitut för mer kolhydratrika produkter såsom ris och potatis. Sikta gärna på att äta riktigt gröna grönsaker (ex. broccoli, bladspenat) då dessa är betydligt mer näringstäta än ex. gurka. Jag lovar att du inte kommer bli orange om du äter mycket morötter - det är en myt!


5) Ät bra och hälsosamma Fetter

Vi har vetat om länge att fettet inte är det stora problemet då det gäller världens övervikt och fetmaproblem - utan det är sockret. Fett är däremot ett essentiellt ämne (livsnödvändigt) och exempel på bra källor kan vara kokosolja, nötter (cashew, valnötter, mandel samt deras pressade oljor), skaldjur, fisk och avocado. Våga äta fett!


6) Ha en bra balans mellan Omega6/Omega3

Detta kan man grotta in sig i betydligt mer ingående, men det får bli ett annat inlägg. Man kan kort och gott säga att vi idag får i oss betydligt mer omega6-fettsyror än omega3. Dessa två behöver vara i balans i kroppen. Omega 3 dämpar inflammation, medan omega6 kan öka inflammation. Eftersom vi får i oss för mycket omega6, betyder detta att vi behöver väga upp balansen genom att äta mer omega3, oftast genom fet fisk eller fiskolja. Det var alltså inte så dumt att mamma serverade fisk ett par gånger per vecka när man bodde hemma! Tack mamma!


7) Köp råvaror med bra Kvalitet/Undvik processad mat

Sanningen är den att du hur enkelt som helst kan bli lurad i butiken - om du inte nogrannt läser innehållsförteckningen och är kritiskt mot varorna. Det är dolt socker, gifter och metaller som finns i maten idag. Därför är ett bra tips att verkligen leta i butikerna efter ekologiska produkter, alternativt att du köper ditt kött och dina grönsaker direkt från en bonde eller gårdsbutik.


Nu kanske du har fått lite tips på vad du ska tänka på gällande kosten - eller så har du bara blivit ännu mer förvirrad och då ber jag om ursäkt! Poängen är att det finns enkla sätt att tillämpa en mer hälsosam livsstil och det behöver inte innebära att du går över till en specifik diet! Testa dig fram och kom ihåg att äta mer fisk!

Glöm inte att också följa mig på Instagram @sofnorman och gilla min facebooksida (ptsofianorman) för mer tips och inspiration!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter