Stress & Träning

Julhelgen har precis passerat och medans många är utvilade, finns det också en stor del som efter julen är helt utmattade.

För många förknippas jul med ledighet och nervarvning, medan den för andra innebär julstök och matlagning till 30+ personer (hur lagar man egentligen mat till så många?). Detta inlägg ska inte bara handla om julstress, utan om stress i allmänhet, vad det innebär för din kropp och hur du kan göra för att varva ner.

Alla har någon gång upplevt någon form av stress. Det kan vara mycket att göra på jobbet, hårt uppsatta krav eller något som stressar på det personlig planet.

Ett av problemen (eller snarare något som kommer med på köpet) med stress är att träningen oftast utesluts. Ju mer du har att göra på jobbet, desto mindre träning blir det. Flertalet klienter kommer till mig på högvarv efter en hård dag på jobbet – men de flesta känner sig också bättre och lugnare efter ett träningspass. Man kan säga att, ju mer du stressar – desto mer måste du också väga upp detta med en motsatt effekt (exempelvis träning....).

När du blir stressad händer ganska mycket i din kropp och man kan helt säkert säga att långvarig stress inte har någon positiv effekt på kroppen – tvärtom! Träning bryter ner kroppen för att sedan bygga upp den starkare  - medan stress bryter ner din kropp, för att sedan bryta ner den lite till, tills du går in i väggen....  Jag ska dock poängtera att kortvarig stress inte alltid behöver vara negativt – det kan snarare göra oss mer skärpta. Det är den långvariga stressen vi ska akta oss för.

Lite mer konkret – Vad kan långvarig stress innebära?

1) Sömnproblem
2) Nedsatt anabolism (återuppbyggnad) vilket i sin tur försvagar immunförsvaret och du blir mer mottaglig för exempelvis sjukdomar.
3) Gör dig trött, hängig och orkeslös.
4) Ger anspänning i kroppen (stela muskler, ont i nacke, axlar, huvudvärk etc.)


Långvarig stress är alltså något som påverkar vår kropp negativt. Det är dock inte alltid man märker av- och har chansen att bromsa in. Men det finns alltid något man kan göra åt saken. Om du inte redan är stressad bör du ändå träna i förebyggande syfte. Är det något som är säkert så kommer en tränad person hantera den fysiska stressen bättre än en otränad person.

Hur påverkar Träning?

1) Utsöndring av Endorfiner – ”lyckohormonet”, vilket gör att du mår bättre efter ett träningspass.
2) Stärker Immunförsvaret
3) Kan ge förbättrad sömnkvalitet – vilket ger en bättre reparationseffekt på kroppen, då detta sker under nattetid.
4) Förbättrad fysisk kapcitet


En tränad person har en bättre fysisk förmåga att hantera stress jämfört med en otränad person. Detta på grund av att kroppen är mer ”van” vid hanteringen av stresshormon som utsöndras under fysisk aktivitet.

Beroende på vad som stressar dig, så finns det såklart olika lösningar. Jag kan inte lösa allt, men jag tänkte i alla fall ge dig lite tips på saker som kanske kan hjälpa dig eller någon annan:

1) Gå och träna – Ibland kan det hjälpa att bara tänka på något annat en stund!
2) Utöva Yoga – Lugna, stärkande rörelser i en lugn miljö.
3) Meditera – Både kropp och knopp behöver återhämtning.
4) Unna dig en välgörande avslappningsmassage
.

Jag valde att börja med yoga för återhämtningens skull – det är min egentid och det tillfället då allt annat stängs ute. Du måste inte börja med yoga, men det kan i alla fall vara värt att testa. Är du inte övertygad kan du läsa 7 Anledningar till att utöva Yoga och testa serien nedan.


Nu kanske vi är överens om att träning ändå har en del bra effekter på kroppen? Så det betyder alltså att att även om du är stressad och känner att du inte hinner träna – prioritera! Du kanske kan skippa tv-tittandet i soffan och istället köra igenom en yogaserie eller gå till gymmet? Tänk på att du bara har en kropp, så ta väl hand om den!

Etiketter: träning stress

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter