Gör livet lite lättare - Träna även när du blir Äldre

Vi har väl alla hört att det börjar gå utför med kroppen redan då man fyller 25, för att inte prata om att fylla 30, då kan man väl lika gärna lägga av med all träning, eller?

I de många fall då jag pratar med en äldre kvinna eller man får jag kommentaren: ”Det är ingen idé att börja träna, det går väl inte att göra något åt den här gamla kroppen?”

Faktum är att det antagligen går att göra väldigt mycket åt ”den gamla kroppen”, men att det på något sätt har sipprat ut en myt om att träning för äldre inte är någon idé!

Det är inte okänt att många funktioner försämras när man kommer upp i åren, bland annat balans och koordination. Att träna alla de viktiga komponenterna tidigt i sitt liv kan vara det som gör skillnad när man är 80 och ska knyta sina skor eller ta på sig sina strumpor utan att ramla. Med det vill jag också säga att det heller aldrig är försent att börja. Oavsett om man är 25 år eller 80 år så är man lika träningsbar – men att förutsättningarna kan variera.

En av mina klienter som jag tränat under cirka 6 månader, är ett bevis på att träningen fungerar oavsett ålder. Under denna tid har min klient förbättrat sin balans, koordination, styrka och framför allt sin kroppsmedvetenhet.  För ett par veckor sedan fick jag berättat för mig hur det till exempel gick bättre att bädda sängen och utföra vardagliga sysslor såsom att dammsuga och städa sin lägenhet. Det som kan vara en självklarhet för många – är det inte för alla. Ett solklart exempel på hur träning i detta fall medfört en ökad livskvalitet och gjort vardagen enklare.
Basövningar såsom knäböj och gummiband som motstånd, är exempel på aktiverings- och stabilitetsträning.

När man blir äldre så är det inte säkert att man kan träna som en 20-åring, det ska man såklart vara medveten om, och det finns vissa faktorer som man gärna kan lägga lite extra fokus på:

Balans

Balanssinnet är något som försämras tillsammans med åldern. Det är därför viktigt att upprätthålla balansträningen genom hela livet, och speciellt då man blir äldre. Detta kan göras genom balansövningar t.ex. med kroppsvikt och balansplatta. Varför inte göra det till en rutin att stå på ett ben då du borstar tänderna på kvällen?


Styrka

Styrkan är en färskvara. Får inte muskulaturen jobba kommer den bli svagare. Detta gör att man dessutom försätter sig i riskzonen för t.ex. benskörhet och därmed också ökad risk för frakturer vid fall. Då det gäller själva träningen skulle jag lägga fokus på basrörelser som exempelvis en knäböj, men också resistansträning som kan utövas med gummiband eller andra externa vikter.


Koordination

Att koordinera ihop röreler är inte alltid lätt – detta gäller gammal som ung. Här kan det vara bra att utföra basrörelser med vissa kompletterande moment, som t.ex. att göra en knäböj samtidigt som du pressar en viktskiva framåt. Det handlar helt enkelt om att kontrollera- och sätta ihop olika rörelser, att få hjärnan att koppla rätt . Kroppssgympa såväl som hjärngympa!


Stabilitet

Stabilitet är något som är viktigt att bygga för alla. Här gäller det att stärka muskulaturen som sitter närmast våra leder och skelett. För att få en stabil kropp behöver man alltid lägga in stabilitetsträning för att kunna bli stark inifrån och ut. Jag brukar beskriva det som ett hus: ”Utan en stabil grund kommer bygget så småningom falera”. Precis så är det också med kroppen.

Hoppas du har fått en liten inblick i vad som kan vara viktigt att tänka på om man ska börja träna som äldre – och att det faktiskt går att bygga upp kroppen! Det viktiga är dock att man inte helt på egen hand går ut i gymmet och börjar lyfta vikter – om man inte är van! Ta istället hjälp av en kunnig tränare för att få en screening och ett bra utgångsläge därifrån. Alla är olika och bör behandlas därefter!
 

Så kom nu ihåg, att oavsett vilket ålder du uppnått, är det aldrig försent att börja träna!


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter