7 Anledningar till att Utöva Yoga

Bilden lånad från: drypchauhan.wordpress.com
Gymjunkie, löpare eller en helt vanlig motionär som bara vill må bra? Spelar ingen roll. Yoga är för alla – och alla borde utöva det, på ett eller annat sätt!

Innan du läser detta inlägg vidare vill jag vara noga med att poängtera att yogan inte kommer lösa världens problem, göra att du tappar 20 kilo, lyfter 150 i marklyft eller klarar av en pull up. Däremot kommer den hjälpa dig på vägen mot dessa mål, och ge dig bättre förutsättningar för att nå dit. Jag vill därför ge dig möjligheten att förstå att yoga kan fungera som ett komplement till din vanliga träning – och den kommer garanterat ge dig många fördelar!

Jag själv går inte på lärarledda pass, men jag använder mig av yogaserier i min uppvärmning & rörlighetsträning. Allt för ofta har jag hört frasen: ”Jag kan inte gå på yoga för att jag är för stel” – Just därför måste du gå på yoga! För att bli mer rörlig! Ju stelare du är, desto mer behöver du utöva rörlighetsträning, så enkelt är det. Nu måste du inte gå på lärarledda yogapass, men om du är helt ny kan det vara en bra idé att ta hjälp för att få övningarna rätt utförda, av en yogalärare eller personlig tränare.

Så, till saken – Varför ska du utöva Yoga?

1) Aktiv återhämtning
Yoga fungerar utmärkt som aktiv återhämtning de dagar som du inte lyfter tunga vikter. Har du träningsvärk och känner dig stel efter gårdagens pass kommer du garanterat känna dig bättre efter lite yogaövningar. Du ökar blodcirkulationen vilket kommer mjuka upp din muskulatur och påskynda återhämtningen.

2) Nedvarvning
Stress.....vem är inte stressad idag? Yogaövningar kan med fördel användas i syfte att varva ner efter en stressad dag, och samtidigt få in lite styrka och rörlighetsträning. Passar utmärkt att lägga in på morgonen eller precis innan du ska gå och lägga dig. 

3) Kroppskontroll
Genom att ”flyta” igenom rörelser med kroppsvikten kommer du lära känna din kropp och på så vis öka din medvetenhet och kroppskontroll.

4) Balans
Här syftar jag på två olika sorters balans. Visst, du kommer få stabilitet- och balansträning då du tränar, men jag syftar också på en balans i själva träningsupplägget – det stora hela. Du kanske lyfter mycket tunga vikter eller springer en mil per dag. Detta kan bli väldigt enformigt för kroppen, varav det är viktigt att balansera vilken typ av träning du utför och när. Yogan kommer ge dig den lugnare typen av träning, för att balansera upp de tunga lyften du kanske gjorde tidigare i veckan.

5) Mobilitet & Flexibilitet
Även om du hellre spenderar tid med skivstången kommer du också behöva köra rörlighetsträning. Detta kommer inte bara innebära att du kanske kan nå ner med fingrarna i golvet med raka ben – det kommer också ge dig förutsättningarna att ha en riktigt bra teknik i de tunga lyften. Sedan ska vi absolut inte glömma det faktum att en stel, orörlig kropp så småningom kan ge dig muskelknutor och därmed smärta. Kanske är det värt att köra några yogaövningar om dagen?

6) Andning
När du utför dina tunga lyft kommer du märka att andningen har en ganska viktig roll i hur mycket du kan lyfta. Om du andas med diafragman eller om du ”stress-andas” med hjälp av bröstkorgen (kallar det stressandning eftersom det blir små, korta andetag). När vi lyfter tungt behöver vi få in så mycket syre som möjligt i kroppen, och detta gör vi då vi andas med diafragman (magen vidgas).  Denna typ av andning tillämpas vid yoga, och är ett sätt för dig att lära in hur du ska göra.

7) Stora Lyft
Precis som jag nämnde i inledningen kommer inte yogan direkt göra att du kan lyfta mer – men det kommer ge dig stora fördelar. Genom att utöva yogaövningar/serier kommer du väcka muskler som du kanske inte använt så mycket tidigare. Du kommer även få ökad kroppskontroll vilket betyder att din hjärna kommer koppla till de aktuella muskelgrupperna snabbare och snabbare – aka. ökad styrka! Dessutom kommer en ökad rörlighet göra att du kan utföra dina tunga lyft med en bra teknik, vilket i sin tur kommer minska skaderisken och göra dig starkare.

Summering:
Yoga är till för alla (stel, stressad, vältränad etc.) – men i olika svårighetsgrad och i olika former!

För att hjälpa dig en bit på traven delar jag med mig av en enkel yogaserie som du kan starta med! Med lampan precis ovanför blev det inte direkt bästa kvaliten på videon...men vad sjutton... Vill du ha en lite tuffare serie som involverar armhävningar kan du också kolla in Prone Yoga Push Up.
 


Så fram med mattan, slå på shysst musik och kör lite yoga! Din kropp kommer tacka dig!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter