Omvänd Rodd i TRX

Bilden lånad från: markbladet.se Bilden lånad från: markbladet.se

Det har varit stort fokus på ryggövningar den senaste tiden här på sidan. En del av er kanske börjar tröttna, medan andra jublar av intresse av att lära sig övningar som stärker den bakre kedjan. Oavsett vilken grupp du tillhör, så vill jag komma med en övning till - eller snarare en variant på  Omvänd Rodd.

Variationer och omväxling är alltid roligt - och framför allt nödvändigt för att kroppen inte ska vänja sig vid ett konstant stimuli. Därför kan det vara bra att göra om övningar och försöka utmana kroppen och hjärnan på olika sätt. Därför ska jag idag visa en variation på den omvända rodden med skivstång - nämligen Omvänd Rodd i TRX

TRX-Band är ett otroligt bra träningsredskap, inte minst om du är på resande fot eller ska till sommarstugan. Lätt att packa ner i väskan och det tar inte mycket plats. TRX-Bandet finns i olika varianter med olika prisklasser. Man kan alltså köpa träningsredskapet utan själva märket "TRX", vilket oftast medför ett billigare pris. Kolla gärna runt för att hitta det bästa priset. Dessutom är de flesta gym utrustade med bandet.

Varför ska du då utföra rodden i TRX och inte med skivstången?
Som jag nämnde ovan så är det alltid kul med variation, du kan såklart också fortsätta att utföra övningen i ställning. Men vad som också kommer med att du utför övningen i ett band, är att den fasta punkten (greppet) blir mer ostabilt. Detta medför en stor aktivering av den stabiliserande muskulaturen och du måste jobba hårt för att hålla kroppen i en stabil position! Att arbeta med kroppsvikten är också ett utmärkt sätt att lära sig kroppskontroll och aktivering.

Vad jag vill att du ska tänka på i just den här övningen (eller snarare sättet jag valt att den ska utföras på) är att jobba i ett kontrollerat tempo. Testa att köra övningen med tempo 3:1:1, vilket innebär att det ska ta 3 sekunder för dig i den negativa fasen (nedsänkningen), att du stannar med raka armar i 1 sekund, för att sedan dra dig tillbaka upp på 1 sekund. Busenkelt - och ruskigt jobbigt! (observera att videon har något snabbare tempo).

Övningens Utförande

1) Fatta tag i bandets handtag med önskat grepp (du kan ha pronerat, supinerat eller neutralt).

2) Gå fram en bit med fötterna så du får en bra lutning av kroppen.
3) Se till att skapa aktivering hela vägen från benen så du får en rak och fin hållning (öron,axlar, höft och fot ska vara i en rak linje).
4) Startpositionen är då handtagen är närmast kroppen (alltså böjda armar). Bromsa dig sedan ner till raka armar med ett tempo på 3 sekunder.
5) Stanna i positionen i 1 sekund, och dra dig sedan tillbaka till startläget.

6) Upprepa övningen 2-3 set x 8-12 repetitioner.
 

 

 När du testat denna variant kan det som sagt vara bra att variera övningarna aningen. Båda kommer gynna din styrka och din stabilitet, men på lite olika sätt, dessutom kommer det förhindra att du fastnar i ett träsk av samma övningar, samma repetitioner och samma stimuli. Utmana och variera övningarna för bästa resultat!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter