Få en Ökad Fettförbränning med hjälp av Högintensiv Träning

Bilden lånad från: theuniverse.com Bilden lånad från: theuniverse.com
Du har säkerligen hört talas om ordet "intensitet" i träningssammanhang. Du har antagligen sett andra människor svettas blod, kräkas i papperskorgar(eller golvet...),skrika skällsord samtidigt som de pressar sig själva till max, för att sedan handfallet slänga sig på golvet i hopp om återhämtning efter passets slut.

Okej, jag överdrev lite grann, men du förstår poängen?

Nu kanske du tillhör den skaran som tycker dessa personer är helt galna! Eller så tillhör du den grupp som bara älskar att testa sina gränser, för att se hur långt man kan gå!

Jag dömer inte ut någon. Alla har någon form av träning som man tycker är rolig, och någon träningsform man tycker är mindre rolig.  Men faktum är att du behöver någon form av intensitetsträning i ditt upplägg oavsett om du har som mål att få bättre kondition, gå ner i vikt eller bara bli riktigt fit!

Vad är Intensitet?

Träning har alltid någon form av Intensitet - vare sig den är låg eller hög. Generellt sett har du en högre intensitet då du utför konditionsmoment/cardio(om du gör det i högt tempo vill säga..), och lite lägre intensitet då du styrketränar. I stort kan man säga att intensitet är tempot som du utför dina övningar i. Gör du dina knäböj snabbt har du en högre intensitet än om du utför knäböjen väldigt långsamt. Så enkelt är det!

Varför blir Högintensiv träning så effektivt?

Vill du bli ruskigt vältränad och "fit" är det en bra idé att addera lite intensitet till din träning. Du behöver inte ställa dig på löpbandet och springa i 50 minuter, plocka istället upp en tungt vikt från golvet - och gör det snabbt! Får du inte upp pulsen - gör det ännu snabbare! Högintensiv träning har en bra effekt på kroppen och dess system, bland annat får du:

1.En hög fettförbränning, vilket även håller i sig långt efter själva träningspasset(!)
2.Ökad aerob kapacitet (förmågan att transportera syre till musklerna).
3.Ökad förmåga att hantera laktat(mjölksyra) som skapas i muskulaturen vid högintensivt arbete.

Måste jag springa på ett löpband eller sitta på en cykel?

Svaret är nej! För att få upp en bra puls kan du lika gärna plocka upp en tung kettlebell och svinga den i intervallform. Det är otroligt effektivt att arbeta med externa vikter i ett snabbt tempo. Självklart måste du se till att du har en god teknik innan du plockar upp en riktigt tung vikt och svingar fram med höften. Tänk realistiskt!

Om du arbetar med vikter i dina intervaller är vi ute efter att skapa Power. Att förflytta en vikt en angiven distans, så snabbt som möjligt - det är målet!

Hur kan högintensiv träning se ut?

Väldigt effektivt är att utföra komplexa övningar där du använder skivstänger, kettlebells, hantlar och liknande - eller varför inte använda din kroppsvikt? Exempel på övningar kan vara kettlebellsvingar, temporodd, cykelsprinter, löpintervaller, burpees osv. Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp.
Ett exempel på upplägg kan vara att köra kettlebellsvingar under 30 sekunder, vila 60 sekunder och upprepa 3-6 gånger. Du kommer garanterat få upp en hög puls!

Vill du ha lite mer konkreta tips, testa valfri finisher nedan!
 


Högintensiva moment läggs lämpligen in i slutet av ett styrkepass. Detta för att bibehålla god teknik och skärpa under dina styrkeövningar. Har du inte redan högintensiva inslag i ditt träningsprogram - se till att lägga in det! Du kommer inte bli slimmad genom att gå runt och mysa - Lyft något tungt och gör det snabbt!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter