Massera med hjälp av FoamRoller

Bilden lånad från: www.ryggomuskler.se Bilden lånad från: www.ryggomuskler.se
Jag brukar prata en del om självmassage och dess effekter. Jag använder det själv och mina kunder får ständigt stå ut med foamrollers och bandybollar på våra PT-timmar. Eftersom jag även arbetar som massör vet jag av erfarenhet att i princip alla skulle må bra av- och behöva utöva självmassage och SMR (Self Myofaschial Release) som det egentligen heter.


Jag har tidigare skrivit ett helt inlägg om vad SMR är och vad det har för effekter. Du kan läsa inlägget HÄR.

Som det också står i inlägget som är länkat ovan, har SMR en hel del effekter på kroppen. Anspänningen i kroppen påverkar din styrka såväl som din rörlighet, och visst vill du väl få största möjliga effekt av din träning? Dags att börja rulla!

Jag anser att det är viktigt att du förstår varför du ska utföra SMR (läs därför inlägget ovan innan du köper din rulle, eller varför inte medan du väntar på din leverans...). Det är viktigt både för din motivation, men också för att du ska förstå hur allt hänger ihop. Se därför till att vara påläst.

En foamroller kommer i lite olika former och hårdhet. Jag rekommenderar att du startar med en lite mjukare rulle (det kan göra sjukt ont ändå). Ett exempel är en rulle tillverkad av hårt skum. Du kan hitta en sådan hos exempelvis Primal Fitness för 269:-.
Välinvesterade pengar skulle jag säga.

Tycker du skumrullen är för fisig skulle jag rekommendera "The Grid", som du kan hitta på Breeze Fitness för 499:-. Vill du vara ännu mer brutal kan du alltid testa
"The Beast" (obs. sker på egen risk...) Sök gärna runt lite extra för att hitta de billigaste alternativen till rulle.

Då du har skaffat dig en foamroller är det dags att börja rulla. Var beredd på att det inte kommer vara någon "walk in the park" till en början. Dina grannar kommer höra kvidande ljud från ditt hem och alla tränande i gymmet kommer undra vem som tagit in en skrikande get i stretchrummet....(ärligt, du måste kolla på videon nedan). 


 

 

Hur som helst. Nu när du är beredd på att det kan kännas lite i början, så är det hög tid att gå igenom utförandet. För att göra det så enkelt som möjligt har jag satt ihop en video med en rullnings-serie.

Innan du kör igång vill jag att du ska tänka på några saker:

1. Försök slappna av så mycket som möjligt i området som du masserar.
2. Om du har en smärtgräns från 1-10 ska du helst inte överstiga en 8:a, vid så hög smärta är det lätt att muskulaturen reflexmässigt drar ihop sig och ger en högre anspänning, vilket inte riktigt är tanken.
3. Andas med djupa andetag för att underlätta avslappningen.
4. Utför självmassagen så ofta som möjligt för bästa resultat. Gärna så mycket som en gång om dagen.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter