Är du Tillräckligt Stark i Baksidan?

Bilden lånad från: humankinetics.com Bilden lånad från: humankinetics.com
Jag har tidigare pratat om hur du kan bygga upp en stark rygg, men räcker det egentligen med att bygga upp en specifik del av kroppen? Svaret är nej!
 
Baksidan av kroppen är generellt sett svagare än framsidan. Detta gäller inte bara kvinnor, utan också de flesta män. Idag är människan dominant i sina rörelser framför kroppen, och gör allt mer sällan rörelser som gynnar den bakre kedjan. I och med att vi numera inte gör rörelser i vardagen som stärker baksidan - behöver vi istället lägga lite extra tid där då vi är på gymmet.

Idag ska jag lämna ryggen för en stund och istället gå in mer på din nedre extremitet - Hamstrings (baksida lår). Precis som magen oftast är starkare än ryggen, så är framsida lår i många fall starkare än baksida lår, och det beror mycket på att man också tränar/tränas på det sättet. Du vill hellre ha magrutor än att sitta i roddmaskinen och dra i några kablar och du vill antagligen hellre sitta och göra din benspark än att göra "glute ham raises eller  hamstringsdrag med någon pilatesboll..... Det är så det ser ut idag. Man fokuserar mycket på vad man vill göra och vad man vill framhäva. Men vad händer egentligen med kroppen och dess symmetri, om du bara tränar framsidan?

Som du antagligen kan räkna ut på egen hand blir det inte den bästa kombinationen. Vill du läsa mer om Baksida vs. framsida lår - Kolla in inlägget som min kollega Tobias har skrivit. Klicka Här.

Jag själv tänkte fortsätta med att ge dig en riktigt bra övning för att stärka dina Hamstrings - nämligen Hamstringcurls! Det är inte den gamla vanliga varianten i maskin som du kan köra på gymmet - utan en lite mer spexig variant (eller enklare om du så vill).

Jag kommer visa dig 3 olika stegringar för att du enkelt ska kunna hitta en variant som passar för dig, där du befinner dig fysiskt idag. Det enda du behöver är två pappersbitar och ett golv med lite "glid" på, sedan är det bara att köra!

 

Nivå 1 

 

Nivå 2

 

Nivå 3

Tekniktips!
Viktigt under övningens utförande är att du hela tiden strävar mot att ha höften/rumpan ovanför golvet. Då får du aktivt arbeta med både hamstring, säte och ländrygg. Spänn rumpan så mycket det går!


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter