10 Saker att Undvika i Gymmet - Del 1

"Vett och etikett" är inte bara något som gäller på tepartyn och släktkalas - det är också av stor betydelse hur du beter dig på gymmet (såklart!). Det är givet att man inte kastar snusprillor och papper omkring sig, men det finns även andra saker som kan vara av värde att tänka på!

#1 Slösa inte bort din tid

Som nybörjare är det viktigt att starta med lite lättare vikter för att jobba upp en bra teknik. Tanken är dock inte att du ska stanna på dina lätta vikter för alltid! Ett misstag är att fortsätta träna på låga vikter och att utföra ett högt antal repetitioner, även fast din kropp har adapterats till belastningen. Våga öka på din belastning när du kommit längre i din träning – annars kommer din kropp stanna av i utvecklingen, och den där snygga rumpan som du strävar efter kommer utebli! Slösa inte bort din tid i gymmet! Behöver du hjälp, släpp taget om din stolthet och våga ta hjälp av en tränare.

#2 Tro inte att du är för ”avancerad” för att värma upp
 
Personen kommer in i gymmet, drar sitt träningskort, byter skor och går direkt till bänkpressen och lastar på sin dubbla kroppsvikt i belastning. Uppvärmning någon?

Detta är ett stort (och ganska dumt) misstag. Uppvärmningen är ingenting som en tränare långt bak i tiden har kommit på för skojs skull. Den är till för att förbereda din kropp inför kommande belastning med syftet att minimera skaderisken. Med det menar jag inte att du ska stå på ett löpband 30 minuter innan du ska göra ett marklyft, du ska istället värma upp i rörelser som liknar den övning du ska utföra.

#3 Ju svårare – desto bättre?
 
Bänkpress liggandes på en pilatesboll, uppe på en bänk med fötterna i luften (samtidigt som du ska sjunga nationalsången och balansera en tennisboll i pannan…). Förstår du vart jag vill komma?

På gymmet är det för mycket fokus på att träningen ska vara så svår som möjligt (extra svårt verkar inbringa någon slags status?). Varför göra träningen så svår som möjligt, när du kan göra den så enkel som möjligt? Nu menar jag inte enkel som i ”lätta vikter”, utan för att lyfta så tungt som möjligt behöver du också ett stabilt underlag och en stabil kropp. Jag är därför ett stort fan av alla basövningar såsom knäböj, marklyft, utfall, plankan m.m. Sedan är det såklart viktigt att kunna utveckla dessa övningar efter varje person. Men det är dags att sluta styla i gymmet – gör en rejäl övning och gör den bra!

#4 Mer vikt än vad som kan hanteras
 
Att lyfta tunga vikter är såklart något som alla vill kunna, speciellt alla män (och de coola kvinnor som förstått grejen med att lyfta tungt- Go girl!)  
Problemet är ofta att tunga vikter lyfts med fel teknik. Detta leder till felaktig belastning, och istället för att stoltsera med att du markar 160kg, kanske du får stoltsera med en ryggskada….Det viktigaste då du ska utföra tunga lyft är att du har en perfekt teknik! Detta går inte att understryka nog! Jämför dig inte med andra, utan ta den vikt som du kan hantera med ett bra utförande – träna smart!

#5 Att sätta upp fötterna på Bänken
 
Detta hör ihop lite med #3 (ju svårare desto bättre?), där folk har en tendens att göra saker svårare än vad de behöver vara. Bänkpressen är ett sådant exempel.  Alltför ofta ser man i gymmet personer som ska köra tung bänkpress – och placerar fötterna på bänken under utförandet.  Detta är helt okej, om man är ute efter en övning där man får träna extra stabilitet och balans. Är du dock ute efter att lyfta så tungt som möjligt – behåll fötterna på golvet!

Om du har fötterna på bänken kommer detta medföra en försämrad stabilitet i ditt utförande (du har väl aldrig sett en styrkelyftare med fötterna på bänken?), vilket såklart är ofördelaktigt om du har som mål att lyfta maximalt. Dessutom kommer din svank att pressas ned mot bänken, vilket innebär att du tar bort den naturliga kurvaturen i ryggraden.  Din ländrygg kommer nu vara lätt rundad och din bröstkorg kommer sjunka ihop.

Placerar du fötterna på golvet kommer du istället få en riktig kraftposition. Din kurvatur i ryggen kommer bibehållas, och du tillåts att pressa upp svanken aningen, vilket medför att dina axlar åker bakåt, och din bröstkorg pressas upp(vilket också minskar avståndet för stången att färdas – awesome!). Tänk alltså en gång till innan du sätter upp fötterna på bänken!


Håll till godo - för senare kommer även #6 - #10 av listan!  Vill du redan nu ha lite mer tips på vad du bör undvika - kolla in videon. Det är inte alltid lätt med träning, men ibland kan fel bli roligt i efterhand... Tänk efter innan du utför din övning, så du slipper dessa scenarion.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter