Infraspinatus - Kapabel att Avsluta din Atletiska Karriär?

Bilden lånad från: www.abcbodybuilding.com Bilden lånad från: www.abcbodybuilding.com
Det kan låta galet. Skulle en sådan liten muskel kunna avsluta en atletisk karriär? Om något är det väl stora sätesmuskeln eller lårmuskulaturen som skulle kunna göra sådan skada? Tro det eller ej. Infraspinatus kan göra otrolig skada om den blir riktigt spänd (Vilket är sant oavsett muskel).

Då vi pratar atletisk karriär syftar jag på sporter såsom Tennis (och andra sporter där rörelser sker över axelplan). Blir problemen tillräckligt stora kan de bli kroniska och sätta stopp för dig i din sport. Vilket vore väldigt synd! Men nu ska vi inte ta ut något i förskott, läs därför resten och se vad du kan göra för att hålla dig skadefri och slippa lägga tennisracketet på hyllan...

Infraspinatus är en muskel som du kan hitta i din bakre kedja, och den täcker större delen av ditt skulderblad. Muskelns funktioner är bland annat att rotera armen utåt (t.ex. då du gör dig redo att kasta en boll eller slå en boll med tennisracket). Utan utåtrotationen skulle du inte vara kapabel till att lyfta din arm över axelhöjd. Infraspinatus har också en viktig roll i att hålla humerus(överarmen) på plats.

Allt som oftast då jag masserar Infraspinatus på mina kunder, hör jag grymtande och smärtsamma klagomål. De allra flesta har ont i denna muskel och det är bra att hålla sig kompis med detta parti. Personer som ofta är utsatta är bland annat kontorsarbetare(vilken muskel har de inte ont i?), yrkeschaufförer och lärare, men även inom många sporter påfrestas muskeln.  I stort kan man säga att personer som arbetar med armarna framåt och/eller uppåt,  sätter Infraspinatus i ett utsatt läge där den måste hållas kontraherad under en lång tid, och resulterar därmed i en hög anspänning.

Vad ger en Spänd Infraspinatus ge för Symtom? 


Det är inte helt säkert att du har några symtom. I många fall vet inte personen om att denna har ont - föränn någon är där och trycker på muskeln. Dock finns det kända symtom vilket är följande:
  • Smärta i framsidan av axeln (kan kännas som det sitter inne i leden), vilket kan ge smärta hela vägen ned till bicepssenan.
  • Extrem ömhet på främre Deltoideus.
  • I vissa fall kan smärtan finnas i nacken, skulderbladet, överarmen, underarmen och handen/fingrarna.
  • Muskeltrötthet och stelhet i axeln.
  • Begränsad inåt- och utåtrotation i axeln (vilket gör det väligt svårt att nå bakom din rygg med armen). Kvinnor får svårt att knäppa BH-bandet och du får svårigheter att ta på dig din jacka.
  • Dysfunktioner i Infraspinatus kommer i sin tur leda till att Rotatorkuffen får arbeta hårdare och därmed ge en ökad anspänning även i detta parti (triggerpunkter). Risken finns att få en så kallad "Frozen Shoulder".
Många timmar kan användas till att behandla en smärta som kommer från något helt annat parti på kroppen. Det är därför viktigt att utreda vad som faktiskt orsakar dina problem.

I all denna deppighet kommer den goda nyheten att du kan behandla triggerpunkterna på egen hand genom SMR (Self Myofaschial Release) vilket jag tidigare har pratat om. Läs mer här.

Allt du behöver är en tennisboll alternativt en bandyboll. Jag skulle rekommendera dig som är ovan eller testar för första gången att använda en tennisboll då bandybollen till en början kan göra fruktansvärt ont (vi vill ju inte skapa mer smärta än nödvändigt).

1. Börja med att känna fram din Infraspinatusmuskel. Detta gör du genom att skapa en utåtrotation (då kommer du känna att muskeln buktar ut).
2. Lägg dig i sidled på golvet och placera bollen mellan muskeln och golvet (tänk på att det redan här kan göra ont, så lägg dig ner lite försiktigt).
3. Då du hittat en bra punkt, placera din armbåge i golvet och utför utåtrotation och inåtrotation i små rörelser. Utför rörelsen cirka 8 repetitioner per arm.


Viktigt att tänka på då du utför SMR är att du inte ska stiga över din smärttröskel - då kommer troligtvis muskel att kontrahera, och du kommer inte få önskad effekt. Försök därför hålla smätan på 8 eller mindre (på en skala från 1-10).

Har du frågor tveka inte att kommentera eller maila mig på info@sofianorman.com.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter