Träna Smart istället för att Undvika Problemet

Bilden lånad från:buzzle.com Bilden lånad från:buzzle.com
"Om du har skadat 10% av din kropp - har du fortfarande 90% som kan tränas! "

Har du någon gång haft en skada som hindrat dig i din träning? Svaret är troligtvis ja! De flesta har någon gång upplevt eller haft en skada/besvär som påverkat träningen negativt. Detta är inte speciellt ovanligt.

Nästa fråga: Gjorde du allt du kunde för att göra saken bättre?
Svaret är troligtvis nej!

En stor del av den tränande befolkningen har säkerligen små krämpor här och där och tänker kanske att "äsh, jag tränar bort smärtan", eller "Jääää, No Pain, No Gain, Feel the burn!!"  Känner du igen dig? Det brukar vara antingen eller... antingen tränar man sig igenom smärtan, eller så tränar man inte alls..

Jag ska berätta om Anders - en av mina klienter med en helt otrolig vilja och motivation. Vi har jobbat ihop ganska länge, och tillsammans har vi skapat otroliga resultat - mycket tack vare Anders stora motivation! För ett par månader sedan drabbades Anders tyvärr av en muskelbristning i bicepssenan, vilket hindrade honom både i styrketräning, golfspel och tennis. Självklart var detta frustrerande. Vad jag dock vill poängtera är att Anders inte slutade träna på grund av sin skada. Han fick sin diagnos men var bestämd på att ändå göra det som gick och jobba på problemet. Tillsammans hittade vi övningar som fungerade för att arbeta runt Anders skada. Idag - cirka 2 månader senare är Anders tillbaka till sin vanliga träning, tennis och golfspel. Han är ett praktexempel på vad träningen kan göra oavsett skada! Det viktiga är att inte ge upp, utan att fortsätta kämpa och inse sina begränsningar.


Regel # 1:  Är något smärtsamt under ett träningpass
- GÖR DET INTE!

Regel #2:  Det finns alltid alternativa övningar vilket gör att du kan arbeta runt din skada/smärta
. Istället för att fokusera på det du inte kan göra - lägg fokus på att hitta övningar som du faktiskt kan utföra smärtfritt.

Regel # 3: Se till att göra en successiv progression och spring inte fram bland vikterna för att lyfta så tungt som möjligt.

Regel # 4: Inse dina begränsingar. Även om du ska försöka träna runt din skada, måste du också inse dina begränsingar för att inte förvärra ditt tillstånd.


Tänk på att...
  • Om du är osäker på vad du kan träna och inte, progression, anpassning etc.  - Sök proffessionell hjälp!
  • Misstänker du att du har en skada, sök hjälp för att undersöka vad problemet kan bero på.
  • Lista de rörelser som du kan utföra helt smärtfritt och arbeta därifrån.
  • Fundera på om du har någon imbalans eller muskelassymmetri som du kan jobba på.
  • Slopa programmet och de övningar som du inte kan utföra - och fokusera på de övningar som du kan utföra.
  • Försök hålla en positiv inställning - behandlar du din skada på rätt sätt, och har kontakt med rätt personer, kommer du snart vara tillbaka på banan igen!

Att få en skada kan såklart vara otroligt frustrerande och det finns ingen bra tidpunkt att skada sig. Men när du kämpat dig igenom rehabilitering och träning och är tillbaka på rätt spår, kommer du känna dig som en kung!

Ungefär såhär...

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter