3 Vägar till en Effektiv(are) Fettförbränning

Det är inte helt sällan jag får frågan både av klienter och bekanta – Hur får jag igång en effektiv fettförbränning? Senast jag stod och vilade mellan mina set i Marklyft, "råkade" jag höra en konversation mellan två tjejer som tränade bredvid (jag tjuvlyssnar inte, men hur kan man INTE höra när de står 2 meter ifrån...?). Hur som helst, tjejerna tränade (som många andra tjejer) med små vikter, 50 repetitioner per övning och undrade hur sjutton det sista på magen någonsin skulle kunna försvinna?

 

Att stå på löpbandet 90 minuter istället för 30 minuter gör såklart skillnad, men seriöst – det måste finnas andra vägar att öka sin fettförbränning och bli "lean and mean?" – Den goda nyheten är att det faktiskt finns andra utvägar! Grattis till er som hatar att köra lågintensiv cardio eller köra 50 utfall med 2 kiloshantlar!

 

Det finns olika sätt och olika vägar till att öka sin fettförbränning, och jag ska idag tipsa er om mina 3 favoriter, vilka är:

 

1. Lågkolhydratkost

2. Tunga Lyft

3. Högintensiv träning / Intervallträning

 

Dessa 3 faktorer kan vara riktigt effektiva – men man måste såklart inse att det kräver motivation, vilja och tid! Det finns inga genvägar till den perfekta kroppen – som du säkert har hört väldigt många gånger förut (och det är faktiskt sant...).

Bilden lånad från: freegreatpictures.com

1. Lågkolhydratkost

 

Lågkolhydratkost/LCHF är en kosthållning som syftar till att ge din kropp energi och näring, från råvaror som vi genetiskt sett är uppbyggda för att äta. Kosten innebär att du drar ner på mängden kolhydrater, och ersätter detta med att äta mer grönsaker, bra fett och protein. Kosten syftar till att vi ska äta så naturligt som möjligt och därmed undvika halvfabrikat och processad mat. LCHF är en kostmodell som är väldigt framgångsrik vid övervikt, diabetes och andra välfärdssjukdomar, men är även en utmärkt kosthållning för "vanliga" friska människor såväl som för idrottare.

 

Med en lågkolhydratkost kommer du få en mycket effektiv fettdrift. Det som händer då nedbrutna kolhydrater tas upp i blodet är att blodsockret höjs – vilket automatiskt kickar igång och ökar produktionen av hormonet insulin, vilket är kroppens mest fettinlagrande hormon. Insulinet produceras i bukspottkörteln och i större mängd har insulinet en hämmande effekt på fettförbränningen, och lagrar istället in överskott av näring i våra fettceller, vilket i sin tur leder till ökad fettmängd och viktuppgång.

 

Slutsatsen är alltså att om du drar ner på kolhydraterna ganska drastiskt – så kommer kroppen bränna fett som primär energikälla och din fettdrift kommer bli betydligt mer effektiv. Vem vill inte äta biff med färska grönsaker istället för en kladdig pasta?

Vill du veta mer? Besök Kostdoktorn.

Bilden lånad från: athleat.co.uk

2. Tunga Lyft

 

Tunga lyft har jag pratat om i ett tidigare inlägg där jag främst uppmanar tjejer att lyfta tunga vikter(eftersom de flesta män redan har förstått grejen...). Det är ingen hemlighet att en större muskelmassa kräver mer energi och ger dig därmed en ökad förbränning. Dessutom är det ett utmärkt sätt att bygga en "lean and mean" kropp! Om du inte redan läst inlägget, läs det HÄR.

Bilden lånad från: graycook.com

3. Högintensiv träning / Intervallträning

 

En vanlig missuppfattning är att det endast är långa promenader innan frukost som ger dig en ökad metabolism och ökad fettförbränning. Faktum är dock att högintensiv träning under kortare tid gör under för din förbränning.

 

Genom att använda intervaller tillåter du dig själva att arbeta riktigt högintensivt under en kort tid. Det som är så fantastiskt med intervallträning är att du bibehåller en ökad förbränning även efter själva träningspasset – Vilket kallas för Excess Post-exercise Oxygen Consumption (EPOC). Intervallträning kan utföras i olika varianter. Det kan vara allt ifrån backintervaller till högintensiv styrketräning (se exempel på en högintensiv FINISHER).

 

Under träning och fysisk aktivitet kommer din förbränning helt naturligt att öka och stiga över din viloförbränning. Hur mycket den stiger beror på intensiteten och/eller durationen. När du sedan avslutat ditt träningspass kommer syreförbrukningen att fortsätta vara förhöjd under en tid. Denna höjning av syreförbrukningen (vilket i sin tur ökar förbränningen) kallas alltså för EPOC.

 

Om man vill få en förhöjd EPOC måste man antingen öka sin duration eller intensitet. Du kan alltså utföra dina långa morgonpromenader, eller så kör du t.ex. en högintensiv finisher i slutet på ditt styrkepass – Valet är ditt!

 

(För att läsa mer ingående om EPOC Besök Denna Hemsida.

 

Nu har du alltså fått lite tips på vad som kan öka din fettförbränning och ge dig kroppen du vill ha. Att använda sig av en av dessa faktorer är ett steg på vägen, men det som är absolut mest effektivt är såklart att kombinera alla 3!

 

Antar du utmaningen?

 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter