Tröttnar du Snabbt på Traditionell Cardioträning?

Bilden är lånad från: scienceblogs.com Bilden är lånad från: scienceblogs.com

Jag har testat på olika former av träning både i mina yngre år och under mina yrkesverksamma år. Jag har försökt lära mig tycka om både löpning, simning och cykling, och ibland har tankarna varit att bli uthållighetsidrottare. Problemet med detta var att det inte riktigt fanns någon passion från min sida - jag tröttnade otroligt snabbt!

 

Jag minns den gången jag köpt ett par nya löpskor. Personen som sålde dem till mig sa att jag skulle springa minst 30 minuter på löpband innan jag tog ut dem för en runda - just för att se om de passade för mina fötter. Jag sprang 15 minuter på bandet, sedan var jag så uttråkad att det inte fanns något annat alternativ än att "hoppas" att skorna var perfekta för mig. Såhär i efterhand var både skorna och löpbandet helt fel!

 

Du kanske nu har förstått att Cardioträning inte är min grej! Det är en bra träningsform – för de som har passionen att utföra samma sak flera timmar i sträck. Jag har upptäckt att jag är en lyftare. Jag gillar att lyfta upp något riktigt tungt från golvet, för att sedan sätta ner det igen. Låter det inte underbart?

 

Frågan är då: Hur får man in cardioträningen i upplägget UTAN att behöva ställa sig 60 minuter på löpbandet, eller 90 minuter på en crosstrainer?

 

Är du en lyftare precis som jag så har jag en lösning för dig! Lyft snabbare!

 

Det kan låta märkligt – men ack så effektivt (för att använda gamla uttryck...). Du fortsätter alltså att utföra dina lyft, men du sätter ihop övningar till serier och ser till att pulsen stiger till skyarna! Denna kombination med övningar och vikter kallas för en "FINISHER". Den placeras oftast i slutet av passet för att pressa fram det där lilla extra. Du kommer garanterat känna dig "finished" när du utfört denna, och du kommer inte längre tveka till att du fått med cardio i ditt träningspass. Vad som också är riktigt bra är att det tar cirka 5-10 minuter – beroende på vad du kör för övningar och vilken effekt du är ute efter. Du kommer alltså arbeta högintensivt under några minuter, få upp pulsen och därmed också öka på din fettförbränning!

 

Egentligen kan du sätta ihop vilka övningar du vill. Hemligheten är dock att det ska vara komplexa helkroppsövningar som kräver mycket syre till muskulaturen – då får du pulsen att stiga rejält!

Viktigt att notera är att intensiva övningar kräver att du har en utmärkt teknik i utförandet. Har du inte en god teknik kommer skaderisken öka och du kommer inte heller få ut optimalt av träningen(Läs inlägget "Varför du blir stark av Teknikträning").

 

För att du ska få en bra finisher att ta med dig till gymmet har jag satt ihop en kombination nedan. Enjoy!

Övningens Utförande

 

För att spara er tid visar jag i videon endast 3 repetitioner per övning. Är ni sugna på ännu mer puls rekommenderar jag antalet repetitioner som ni ser nedan:

 

1. Kettlebellswing x 10

2. Knäböj + Enarmspress x 10 (arm 1)

3. Kettlebellswing x 10

4. Knäböj + Enarmspress x 10 (arm 2)

5. Reverse Lunge (Utfall bakåt) x 10/ Ben

 

Utför serien 2-3 gånger.

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter