Tålamod - Vägen till Framgång

Bilden lånad från: http://ninapaley.com/mimiandeunice/2010/08/09/patience/

En del personer som kommer till gymmet och ska anlita en PT - kommer med visionen att drömkroppen finns inom räckhåll av ett par tillfällen med tränare. Det är egentligen inte konstigt att folk tror det, då media dagligen skyltar med träningsupplägg som ska ge dig "6-pack på 5 dagar" eller "få din drömkropp på en vecka".

 

Verkligheten ser dock lite annorlunda ut. Jag kan säga dig direkt - du kommer inte få din drömkropp på ett par tillfällen med en tränare, och du kommer inte skapa ett sexpack på 5 dagar. Det fungerar inte så. 

 

En ganska stor andel av de som anlitar en tränare - är nybörjare, eller har mindre erfarenhet av träning och att lyfta vikter. Jag tycker det är jättebra att anlita en tränare om man är osäker på upplägg, eller vill ha hjälp med något specifikt. Problemet kan ibland bli - de skyhöga förväntingarna som kommer med klienter. Som jag pratade om tidigare finns det förväntningar att få sin drömkropp (Läs: tappa 10 kg och tighta till på rätt ställen) på ett par tillfällen med tränare, utan att ändra något i sina egna rutiner. Inte ens en topptränare kan hantera något sådant (seriöst!). 

 

En personlig tränare kan inte utföra mirakel - utan ser till att du får rätt träning upplagd i relation till dina mål och vad du behöver bli bra på.  För att du ska nå dina mål och få kroppen som du har den visuella synen av - krävs kunskap, motivation- och stort tålamod! Det här här många snubblar på snaran. De vill ha resultat så snabbt att de går ut med inställningen "No Pain, No Gain", vilket ger överbelastningsskador och därmed tvingar dig att istället vila i 4 veckor. Inte riktigt så du hade tänkt dig ditt nya liv va?

 

När man startar en träningsperiod, som nybörjare, eller någon som ska utöka sin träning med tyngre belastning etc. Finns det en viktig faktor vilket måste tas i åtanke - Adaption!

 

Adaption innebär att "anpassa sig" eller att "vänja" kroppen vid ny belastning och nya stimuli. I regel kan man säga att det tar cirka 4-8 veckor för kroppen att genomgå en adaption till en viss belastning och övning.

 

Det system som först adapteras till ny stimuli är Nervsystemet. Detta är något som kan ske relativt snabbt, vilket gör att nybörjare ofta ser förbättringar och resultat ganska tidigt. Men det är först efter 6-8 veckor som muskulaturen börjar byggas upp och blir starkare, och det är även då du kan börja se synliga resultat av din träning. Värt att notera är att stödjevävnad såsom senor och ligament, tar längre tid på sig att adapteras, jämfört med muskelmassa. Detta är också orsaken till att många som går ut för hårt i början - drar på sig överbelastningsskador. På grund av detta är oftast belastningen lättare i början av en träningsperiod, för att vänja kroppens stödjevävnad, och därmed skydda lederna och minska risken för skador.

 

På grund av adaptionen krävs det alltså att du har tålamod i din träning. Speciellt om du vill hålla din kropp skadefri och kunna få de resultat som du strävar efter. 

 

"Rom byggdes inte på en dag - inte heller din drömkropp"

 

Ha detta i åtanke när du ska lägga upp din träning - och är du osäker, tag hjälp av en kunnig tränare.

Bilden lånad från: http://jennaabroad.wordpress.com/2012/09/10/all-roads-lead-to-rome-part-1/
Etiketter: övrigt träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter