Massera Dig till en Smärtfri & Rörlig Kropp

Med mina klienter pratar jag ofta om att "minimera dina begränsningar" för att du ska få ut mesta möjliga av din styrketräning. Detta är inte bara viktigt för att du ska få en smidig och smärtfri kropp - utan också för att din teknik ska förbättras, vilket i sin tur också gör att du blir starkare (läs inlägget: Varför du blir Stark av Teknikträning).

 

Jag pratar om faktorer såsom Rörlighetsträning och SMR, vilka har en stor påverkan både på din rörelsefunktion men också din tekniska utveckling. Idag ska jag gå in lite mer på SMR och förklara vad det egentligen är och vad det har för effekt på din kropp.

 

Förkortningen SMR står för "Self Myofaschial Release" och är relativt nytt här i Sverige både bland tränare och utövare. Syftet med SMR är att förbättra kvaliteten på kroppens vävnader (muskler, senor, faschia och ligament). Detta sker med hjälp av olika redskap såsom massagerulle, bandyboll, golfboll etc. SMR har en liknande effekt som vid vanlig massage. Skillnaden är att en Massör oftast kan komma djupare och punktbehandla mer än man klarar av att göra på egen hand.

 

Om vår muskelvävnad skulle bli överbelastad, underaktiverad eller för kort - kommer detta leda till smärta i muskler och leder på grund av att kroppens rörelsemönster försämras. Om din muskulatur utsätts för över- eller underaktivering kan det uppstå muskelknutor och triggerpunkter. Karakteristiskt för triggerpunkter är att de är väldigt ömma - vissa kan göra otroligt ont. Det som är svårt med triggerpunkter är att de oftast inte ger smärta på stället där problemet sitter - utan kopplas ihop med nervsystemet och ger smärta på andra delar av kroppen. Fysiologiskt sett uppstår triggerpunkter då sarcomererna i musklerna inte längre kan slappna av, utan stannar i ett kontraherat (sammandraget) läge. 

 

Faschians Betydelse:

 

Faschia är egentligen ett annat ord för bindväv, vilket är den vävnad som binder ihop vår muskulatur. Den har viktiga funktioner såsom att överföra kraft och ge utrymme för bland annat nerver och blodkärl. Man kan säga att faschian sammanlänkar vår kropp och gör att den fungerar som en helhet. Detta gör också att om ett område i denna helhet inte fungerar som den ska - kommer andra delar av kroppen bli tvugna att kompensera för den svaga länken och skapar därmed ett kompensationsmönster. Skulle detta uppstå kan det i sin tur leda till överbelastning och felaktiga rörelser (vilket också kan ge smärta, trötthet och skada). Målet med SMR är alltså att släppa på spänningar i muskler och faschior, vilket också kommer minska risken för att smärta och kompensationsmöster uppstår.  Har du en vävnad utan muskelknutor och triggerpunkter - kommer du också ha ett bättre utgångsläge vid både rörlighetsträning och styrketräning, detta på grund av att en rörlig muskel kan arbeta en längre sträcka och därmed producera mer kraft.

 

Utförande vid SMR:

 

- Använd djupgående, långsamma strykningar på ett begränsat område.

- Arbeta med rullningar i cirka 30 sekunder till 2 minuter på varje område.

- Använd kontrollerade, lugna rörelser.

- Tänk dig att du har en smärtgräns från 1-10. Under SMR ska du försöka hålla dig på 5-8 på smärtskalan. Om du skulle överstiga din smärtgräns kan det hända att din muskulatur reflexmässigt spänner sig - och du får inte önskat resultat.

- Hittar du ett specifikt problemområde eller en punkt, försök lägga lite extra tryck och håll kvar tills du känner att smärtan successivt avtar. 

- Lägg extra tid på specifika problemområden.

 

Tänk på att det tar tid att hitta den korrekta tekniken i SMR, men då du väl lärt dig använda tekniken för självmassage är det ett fantastiskt redskap. Du kommer få bättre kännedom om din kropp samtidigt som du på egen hand kan jobba för att bli både smärtfri och rörlig!

Etiketter: massage träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter