Då du valt att börja Lyfta Tungt - Marklyftet

Mitt förra inlägg "Vill du få resultat - Våga släppa taget om dina rosa hantlar" fick en hel del gensvar - och jag tror det finns många tjejer där ute som är sugna på att lyfta rejält tungt ifrån marken!

 

Då du väl bestämt dig för att börja lyfta tungt blir istället frågan - Hur ska jag lyfta och vilka övningar ska jag utföra?

 

Som jag skrev i inlägget är det bra att inkludera komplexa helkroppsövningar i ditt träningsupplägg. Exempel på dessa kan vara marklyft, bänkpress, knäböj, skivstångsrodd & utfall. Idag tänkte jag prata lite om Marklyftet - vilket är en av de mest grundäggande övningarna för att lära dig lyfta tungt från marken.

 

Marklyftet som även kallas Deadlift ger dig många fördelar då du lärt dig utföra övningen korrekt, bland annat:

  • Ökad styrka i den bakre kedjan (säte, hamstring, ländrygg)
  • Greppstyrka
  • Balans
  • Stabilitet
  • Ökad styrka- och muskelmassa
  • Då du lärt in en korrekt teknik är övningen skadeförebyggande för tunga lyft i vardagen.

Det finns många olika varianter av ett Marklyft, men det mest grundläggande är att lyfta stången från marken - och sätta ned den igen. Kan låta ganska simpelt va? 

Verkligheten ser dock helt annorlunda ut...

 

Det negativa med Marklyftet är att väldigt många utför övningen fel. Detta ger inte bara ökad skaderisk utan lär också hjärnan att koppla till fel muskler även i vardagen. Det som är så fantastiskt med marklyftet är att det lär dig lyfta tunga saker hemma, på jobbet och i trädgårdsarbetet. Tänk dig att istället för att be om hjälp hemma att lyfta upp de tunga kartongerna på hyllan, kan du göra det helt själv - med stor stolthet! Att göra dessa tunga lyft kommer alltså göra dig till en ännu mer självständig individ!

 

Det som många missar med marklyftet är att hitta aktivering på rätt ställen. Det är inte så enkelt som att fatta tag i stången, dra upp den, och släppa den mot marken. Du måste först lära dig att aktivera muskulaturen i stora ryggmuskeln och skulderbladen, vilket kommer hjälpa dig att hålla en korrekt postural hållning. Dessutom måste du hitta anspänning i dina sätesmuskler. Jag kan säga att det är mycket att tänka på då du ska utföra ett marklyft, och mitt tips är att hitta någon som kan coacha dig igenom lyftet. Men då du väl har lärt dig utförandet och lyfter riktigt tungt från golvet - är känslan oslagbar!

 

Tekniken i marklyftet är liksom övningen - väldigt komplex! och jag skulle kunna skriva en roman om hur du ska utföra lyftet. Dock har min PT-Kollega Tobias redan skrivit en riktigt bra Komplett Marklyftsguide, vilket jag rekommenderar dig att läsa! Där har du allt du kan tänkas behöva veta - för att släppa dina rosa hantlar och LYFTA TUNGT!

 

 

Uppvärmning inför maxlyft.

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter