Vill du få Resultat? Våga Släppa Taget om dina Rosa Hantlar ...

Bilden är lånad från: http://askville.amazon.com/buy-neoprene-fitness-dumbbell-walking/AnswerViewer.do?requestId=11369239 Bilden är lånad från: http://askville.amazon.com/buy-neoprene-fitness-dumbbell-walking/AnswerViewer.do?requestId=11369239

Detta inlägg riktar sig generellt till alla tjejer som är rädda för att lyfta tungt, i tron om att de ska bli en "Kvinnlig variant av Hulken".  Myten om att man får bodybuilder- muskler av att lyfta tunga vikter ligger fortfarande kvar som en tjock dimma inne på gymmet. Vid konsultationer är det heller inte helt ovanligt att tjejernas mål är:"Bygga muskler - men jag vill inte se bullig ut".


Jag kan köpa resonemanget att man inte vill ha "bulliga" muskler. Dock är den stora missuppfattningen att man skulle få det av tunga lyft. Detta gör att tjejer står med 2-kilos hantlar i händerna och gör 40 utfallssteg - för man ska väl göra många, lätta repetitioner för att få en slank kropp? Eller?

 

Sanningen är den att du kommer varken bli biffig eller bli en kvinnlig hulken av att lyfta tungt. Däremot kommer du bli stark! Varför är det då fördelaktigt som tjej att vara stark?

 

  • Ökad Metabolism:Tunga lyft kommer bygga muskler och därmed också din styrka. En större muskelmassa kräver mer energi, vilket i sin tur innebär ökad metabolism och fettförbränning. Du som vill tappa i fettprocent kommer därför gynnas av att jobba upp en större muskelmassa.
  • Bentäthet: Det finns många studier som stödjer det faktum att du får ett starkare skelett av att lyfta lungt.
  • Ökat självförtroende: Det finns inget som slår känslan av att lyfta upp 100 kg från golvet, eller att dra upp hela din kroppsvikt i chins! Att lyfta tunga vikter kommer inte bara öka ditt självförtroende på gymmet, utan även i ditt vardagliga liv!

För att slå ihjäl myten om att du blir bulkig av tunga lyft drar jag några faktorer nedan som talar emot påståendet:

 

  • Hormonell påverkan: Till skillnad från män så har de flesta kvinnor inte tillräckligt hög halt av testosteron för att kunna bygga upp en bulkig muskelmassa. De kvinnor som bygger upp en bulkig kropp (t.ex. bodybuilders) tar i de flesta fall olika former av tillskott - inte helt sällan testosteron. Sedan är det såklart också beroende på vilken genuppsättning vi har, men generellt sett måste du jobba EXTREMT hårt för att få en bulkig kropp! 
  • Träningsupplägg: Hur du lägger upp din träning påverkar såklart vilka resultat du får. Tricket är att köra många flerleds- och komplexa övningar, vilket stimulerar en ökning av lean body mass (muskelmassa) och fettförbränningen. Detta istället för att isolera övningar - vilket inte ger riktigt samma effekt.

Självklart finns det också andra faktorer som kan påverka om du får en stark kropp eller en bulkig kropp. Mycket kolhydrater har t.ex. en förmåga att binda vätska, vilket också kan ge din kropp ett bulkigare utseende. Tänk därför på att även kosten har en viktig betydelse för att du ska nå dina mål!

 

För att avsluta detta inlägg vill jag därför säga till alla tjejer där ute som suktar efter den perekta kroppen! Släpp taget om dina 2-kilos hantlar - armbåga killarna som tar upp all plats i gymmet & LYFT TUNGT!

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter