D-Vitamin

Bilden är lånad från: sunprotectionstore.com Bilden är lånad från: sunprotectionstore.com

Våren börjar komma och med den också solen! Uteserveringarna på stan börjar fyllas med människor som förtvivlat blottar sin hud mot solen för att lapa in varje stråle. Även om många har som mål att skaffa en fräsch bränna, så har solen fler - och faktiskt viktigare uppgifter. Bland dessa att tillföra oss vårt livsnödvändiga D-vitamin.

 

Under vinterhalvåret tar många vitamintillskott för att hålla sig pigga, medan andra klarar sig genom vintern utan märkbara problem. Däremot ska vi ju passa på under den ljusa tiden och skaffa oss vitaminet på naturlig väg. Såhär i efterhand förstår jag varför mamma var så envis med att vi skulle vara ute och leka när vi var små...

 

Vitamin D har en rad funktioner i vår kropp och är nödvändigt för vår överlevnad. Nedan följer anledningar till vaför du bör tillgodogöra dig tillräckligt:

  • Vitamin D hjälper till att stärka skelett och tänder.
  • Det minskar risken för cancersjukdomar.
  • Du blir piggare och gladare och minskar risken för depression.
  • Förbättrat immunförsvar.

I dag är det många som lider av D-vitaminbrist. Enligt "kostdoktorn" (www.kostdoktorn.se) är det hela 62% i göteborgstrakten, respektive 82% i norrbotten som under vinterhalvåret lider av bristen.

 

Hur ska du då göra för att få tillräckligt med D-vitamin?

 

  • Vara regelbundet ute i solen (inte pressa i bikini - undvik att bränna dig)
  • Ta vitamintillskott
  • Ät livsmedel som innehåller vitaminet, t.ex. fet fisk och ägg.

I stort: D-vitaminet är viktigt för vår funktion, vårt humör och ger skydd mot vissa sjukdomar. Så se till att spendera mycket tid utomhus. Varför inte köra ditt träningspass utomhus istället för att stå på löpbandet?

 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter