Periodisk Fasta

Bilden är lånad från: http://chemistry.about.com/od/healthsafety/ig/Laboratory-Safety-Signs/Do-Not-Eat-or-Drink-Sign.htm Bilden är lånad från: http://chemistry.about.com/od/healthsafety/ig/Laboratory-Safety-Signs/Do-Not-Eat-or-Drink-Sign.htm

Du har säkert någon gång hört talas om Fasta. Idag är det inte bara inom Islam som fastan är stor, idag är periodisk fasta något som blir allt mer välkänt. Till skillnad från Ramadan så är periodisk fasta något som sker ännu mer kontinuerligt, även om muslimerna var först och verkar ha förstått tanken bakom fastan och dess hälsoeffekter!

 

Periodisk fasta har- precis som LCHF haft en väldigt negativ klang då det pratas om hölsoeffekter etc. LCHF har idag ändå blivit relativt accepterat(även fast myterna om beasås i skål till varje måltid lever kvar... ).

 

I dagens samhälle blir människan allt mer stillasittande. I och med detta ökar inte bara sjukskrivningarna utan också den totala övervikten. Det verkar som att människan desperat försöker finna botemedel i form av mediciner och tillskott - när det faktiskt kan vara så enkelt, att svaret kan finnas i kosten! Personligen tror jag en person som redan vant sin kropp vid en lågkolhydratkost kan ha en fördel inför periodisk fasta, då kroppen redan är van vid att inte äta socker och därmed blivit av med "sockersuget". Men detta är bara egna spekulationer...

 

Periodisk fasta kan läggas upp på olika sätt: 12 timmars fasta, 24 timmars fasta, 16 timmars fasta osv. Det går ut på att under dessa timmar avstå från att inta kalorier i form av mat. Det är dock tillåtet att dricka t.ex. kaffe, te och vatten. Detta för att minska dagens totala kaloriintag, men också för att påverka kroppens insulinnivåer, vilket i sin tur kan leda till ökad fettförbränning och i vissa fall viktnedgång. Sedan finns det olika åsikter om huruvida man kan äta precis vad man vill resterande tid eller om man även då bör tänka på vad man stoppar i sig.

 

I måndags på "Vetenskapens Värld" gjorde de en undersökning om just detta med periodisk fasta. De lät en person testa upplägget under en viss tid för att se hur det påverkade kroppens funktioner, vikt och midjemått. Är du intresserad av Fasta rekommenderar jag att du ser programmet (klicka på länken ovan).

 

I stort kan man väl säga att Periodisk Fasta kan läggas upp lite som man själv tycker passar. Vissa anser att det är bra då man är på resande fot, vissa tycker det minskar stressen om att alltid ha med sig mellanmål, medan andra tycker det är helt galet att skippa en måltid.

 

Vad tycker du om Periodisk Fasta? Lämna en Kommentar!

 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter