Varför du blir Stark av Teknikträning

Ren styrka förknippas ofta med stor muskelmassa. Bodybuilders tränar upp stor muskelmassa och ser råstarka ut! Vad många inte vet är dock att styrka inte alltid behöver vara kopplat till att en person har stor muskelmassa. Det är beronde av helt andra faktorer. Titta bara på olympiska lyftare, där kan du hitta personer med en kroppsmassa på 50 kg - som lyfter sin trippla kroppsvikt. Hur går då detta ihop?

 

Tekniken är A och O i styrketräning. Inte bara för att minska skaderisken, utan också för att lära hjärnan att koppla till rätt motorenheter i muskulaturen. Har du en felaktig teknik kommer du inte få ut optimalt av övningen, och önskad styrkeökning kommer utebli, jag ska strax förklara varför!

 

Har du precis börjat styrketräna kommer du antagligen få resultat på muskelmassan relativt fort, detta på grund av att du gör nya saker och utför nya rörelser. Har du dock tränat ett tag, kommer du behöva arbeta annorlunda för att öka på din styrka.

 

Då man pratar om teknikträning är Neuromuskulär Effektivitet ett viktigt begrepp att förstå. Varje muskelkontraktion har sitt ursprung i hjärnans funktioner. Då du ska kontrahera en muskel kommer nervsignaler att sändas från din hjärnas motorcentral. Därefter skickas nervsignalen genom din ryggmärg och vidare genom motorerneheter, för att slutligen nå till muskelfibrerna, vilket då ger en förkortning av muskeln (kontraktion). Teknikträning gör att denna procedur successivt går snabbare, blir mer kraftfull och mer effektiv. Man blir bra på det man gör, likaså är det i teknikträning - du övar in hjärnans förmåga att koppla till rätt muskelfibrer, vid rätt tillfälle.

 

Denna ökning i neuromuskulär effektivitet sker helt oberoende av muskelstorlek. Det är just därför man aldrig kan bedöma någons styrka endast genom att kolla på hur stor muskulatur någon har. En person liten till storleken - men som har tränat upp sin neuromuskulära effektivitet, kommer antagligen vara starkare än en stor person med mindre bra neuromuskulära signaler.

 

Se därför till att alltid köra teknikträning i dina styrkepass. Din styrka kommer gynnas markant, och dessutom minskar du skaderisken genom att utföra övningen korrekt!

 

Läs också inlägget om hur du Optimerar din Träning i 3 Steg.

 

 

 

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter