Balans & Stabilitet - Draken

Balans är en viktig faktor för att vi ska fungera i vardagen. Oavsett om du ska ställa dig upp, knyta dina skor, ta på dig strumpor eller böja dig ner för att ta upp något - är balansen viktig! Det är dessutom en färskvara, så tränar du inte balansen, kommer den successivt att försämras. Balansen försämras även med åldern - därav är det extra viktigt för äldre att träna balans.

 

Balansövningar gynnar inte bara vårt balanssinne, utan det stimulerar också våra djupt stabiliserande muskler. Denna typ av övningar används därför ofta inom rehabilitering och stabilitetsträning.

 

Dagens övning kallas för "Draken". Den ger dig både stabilitets- och balansträning. Du kommer genom denna övning att få en god aktivering i den bakre kedjan, bland annat dina fotleder, vader, hamstring, säte och rygg.

Videon visar balansövningen "Draken".

Tips:

1. Tänk dig att du har en nöt i armhålan som du ska försöka knäcka sönder. På detta vis skapar du en anspänning i det bakre komplexet. Du får ett bättre utgångsläge för en god hållning, och skaderisken minskar.

 

2. Tycker du övningen är svår och du har problem att klara av balansen? Testa bryta ned övningen i mindre delar. Du kan t.ex. nöja dig med att gå bakåt med ena benet och sedan tillbaka till startpositionen. Momentet där du pressar bollen mot taket kan tas bort i början.

 

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter