LCHF Semlor

Allas vår favorit-tisdag är kommen – Fettisdagen! Denna dag är en ursäkt att äta stora semlor tills vi inte orkar mer, helst av allt ska man starta flera veckor i förväg, som butikerna gör.

 

Semlor förknippas ofta med något onyttigt, som man liknande julbord – äter en gång om året. Dock behöver inte semlor vara en onyttig dessert, utan kan istället bli ett helt okej mellanmål – om det görs på rätt sätt. Nu menar jag inte att du ska ersätta dina vanliga mellanmål med semlor, men det kan vara okej någon gång om året utan att du behöver ha dåligt samvete.

 

Att semlor ska vara komplicerade att göra är en ren missuppfattning. Det som tar längst tid är att baka brödet – vilket faktiskt går snabbt det med. Jag valde att göra en egen mandelmassa för att undvika tillsatser i största mån.Jag valde att tillsätta en aning ekologisk lönnsirap i mandelmassan för att få en lätt sötma. Är du i uppstarten av LCHF eller väldigt strikt med sötning, kan du enkelt välja bort denna ingrediens.

 

Recept 4 semlor:

 

Bullarna:

50 gram Smör

4 Ägg

1 dl Grädde 40% fett

1 dl Kokosmjöl

3 msk Fiberhusk

2 tsk Bakpulver

1 tsk Kardemumma (eller efter smak)

 

Egen Mandelmassa:

1 ½ dl mandelmjöl

1 tsk Ekologisk Lönnsirap

2-3 msk Grädde 40 % fett

 

Cirka 2-3 dl Grädde till servering.

 

Börja med att smälta smöret i en kastrull på svag värme. Vispa sedan äggen pösigt i en bunke och tillsätt 1 dl grädde. Häll i smöret då det svalnat något, tillsätt sedan bakpulver och kardemumma, blanda väl. Därefter är det dags för kokosmjölet, häll gärna i lite i taget så smeten blandas utan klumpar. Blanda slutligen i fiberhusket och mixa tills smeten nu mer liknar en deg.

 

Låt degen vila några minuter så fiberhusket kan "sätta" sig. Blöt sedan händerna och rulla bollar av degen.

 

Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 25 minuter.

 

Ta ut bullarna och låt dessa svalna. Under tiden är det dags att tillreda mandelmassan. Detta är mycket enkelt. Ta fram mandelmjölet och häll upp i en bunke. Tillsätt sedan lite grädde i taget tills mandelmassan får önskad konsistens, och tillsätt slutligen lite lönnsirap. Färdigt!

 

Skär till sist försiktigt av locket på bullarna, gröp ur lite av brödet och lägger ner mandelmassan. Vispa grädden ganska hårt och lägg på en rejäl klick på bullen!

Servera gärna till en nybryggd kopp kaffe.

 

Trevlig Fettisdag!

Etiketter: lågkolhydratkost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Länkar

Etiketter