Barfota vs Dämpad Löpning

Bilden är lånad från www.barfotalopning.se Bilden är lånad från www.barfotalopning.se

Barfotalöpning är väldigt omdiskuterat idag, och det finns många olika åsikter om hur man ska springa, och främst – vilka skor man ska ha. På jobbet hade vi en intressant diskussion om just detta. Jag själv har sedan länge förespråkat just barfotaträning.

 

Att träna barfota är inte bara bekvämt, det ger dig också god markkontakt, vilket du behöver för att dina sinnen ska kunna läsa av underlaget som du befinner dig på. Att träna med dämpade skor är i princip samma sak som att sätta boxningshandskar på händerna när du ska arbeta, skriva eller spela piano – det går inte! Din motorik dämpas, och du kommer helt enkelt känna dig extremt klumpig. Grejen är att dina händer inte har kontakt med föremålet du ska röra, vilket medför att du inte får samma sinnesintryck. Precis samma sak blir det med fötterna.

 

Angående barfotalöpning så hittade jag en mycket intressant studie där de undersökte effekten av dämpade löpskor och vilket vridmomentet blir på den nedre extremitetens leder.

 

Studien innefattade 68 unga, friska personer– där alla löpte med de "typiska" löparskorna. Deltagarna blev ombedda att springa på löpband, både barfota och i dämpade löpskor. Studien genomfördes genom en 3D-analys, där landmärken placerades ut på olika anatomiska delar av kroppen. Målet var att mäta vridmomentet synkroniserat med markens reaktionskraft.

 

Resultatet blev ett ökat vridmoment i den nedre extremiteten(höft, knä & vrist) då de löpte med skor – jämfört med barfota. Speciellt tydligt var det i knäet och höften, där vridmomentet ökade med 54 % (höft) och 38 % (knä).

 

Denna studie visar alltså på att lederna i nedre extremiteten utsätts för betydligt större krafter och vridmoment då man använder dämpade skor jämfört med att löpa barfota.

 

Det är alltså ingen tillfällighet att knä- och höftproblem uppstår hos väldigt många löpare, och att skadefrekvensen är så pass stor som den är idag!

 

Varför inte prova nästa gång du är på gymmet? Ta av dig skorna och låt fötterna känna underlaget då du utför ditt marklyft eller din knäböj. Jag är övertygad om att det kommer kännas betydligt mer naturligt barfota!

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Länkar

Etiketter