6 Skäl till att Stretcha din Piriformis

Bilden visar Piriformismuskeln.(Bilden är lånad från www.trainsmart.se) Bilden visar Piriformismuskeln.(Bilden är lånad från www.trainsmart.se)

Människokroppen är en väldigt komplex organism och det är fascinerande att upptäcka hur den fungerar. Som jag nämnt i tidigare inlägg hänger hela kroppen samman och alla muskler påverkar varandra som i en sammanlänkad kedja. Skulle en del av kedjan på något sätt fallera, kommer det påverka resten av kroppen genom exempelvis olika kompensationsmönster.

 

Pirifomis finner du i sätesmuskulaturen, det är den största och den viktigaste bland 6 små muskler vilka är lokaliserade mellan sacrum och höftkulan. Muskeln har bland annat som uppgift att rotera benet utåt, och att övergöra dessa rörelser kan skapa triggerpunkter i muskulaturen.

 

Får du triggerpunkter i din Piriformis kan detta skapa väldigt mycket problem, och drabbar oftast dig som är kvinna.

 

6 Skäl till varför du ska stretcha din Piriformis:

 

1. En stram piriformis kan göra att du får en tippning i bäckenet vilket i sin tur leder till att det ser ut som ett ben är kortare än det andra.

2. Du får svårigheter att korsa dina ben.

3. Blir triggerpunkterna tillräckligt aktiverade kan du ha stora svårigheter att gå.

4. Du kommer ha stora problem att sitta bekvämt (inte optimalt för dig som har kontorsarbete).

5. En förkortad piriformis växer i diameter, vilket gör att denna kommer trycka på ischiasnerven – som i sin tur ger en rad andra symtom såsom strålande smärta ut i ben och fot.

6. En stram och svullen piriformis kan klämma in flera nerver och blodådror vilket exempelvis kan ge svullna ben, vrister och fötter.

 

Nu har du fått en hel lista med åkommor vilket kan uppstå om du inte sköter din piriformismuskel. Den goda nyheten är att det går att förebygga och du kan även behandla din muskel om den redan blivit problematisk. Orsaker till en stram piriformis kan vara olika – dock är mycket stillasittande en stor bov i dramat, men även överaktivitet kan ge dig detta problem.

 

För att undvika dessa åkommor är regel nummer ett att stretcha din sätesmuskulatur – detta är väldigt enkelt och kräver endast några minuter om dagen av din tid. Nedan visar jag två varianter vilket du kommer åt muskeln väldigt bra.

 

Regel nummer två är att gå på massage för att få din muskulatur genomarbetad av ett proffs!

1. Liggande Sätesstretch (www.sofianorman.com)

2. Framåtlutad sätesstretch (www.sofianorman.com)

Etiketter: massage träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Länkar

Etiketter