Är du vän med din Sternocleidomastoideus?

Muskeln syns längs hela sidan av halsen. (Bilden lånad från wikipedia.se) Muskeln syns längs hela sidan av halsen. (Bilden lånad från wikipedia.se)

Kroppen har fler muskler än vad man kanske tror. Det finns stora och det finns små. Vad de dock har gemensamt är att de alla har en väsentlig funktion för kroppens rörelse, och att de alla arbetar tillsammans. Det är heller inte helt ovanligt att smärta uppstår i muskulaturen, på grund av stillasittande, överbelastning eller någon form av skada.

 

Idag tänkte jag ta upp en relativt liten muskel – men väldigt betydelsefull. Sternocleidomastoideus är en muskel som av sitt namn berättar att den fäster mellan Sternum – bröstbenet, Clavicula – nyckelbenet och slutligen Mastoid – ett utskott som finns bakom örat . Muskeln finner du alltså på framsidan av halsen.

 

Blir denna muskel stram kan du få mycket problem, dock kommer du antagligen inte veta att just denna muskel är orsaken, då smärtan oftast lokaliseras på annat håll. Du kan bland annat få symtom såsom smärta i nacke, smärta bakom ögat, huvudvärk och balansproblem.

 

Sternocleidomastoideus har som primär funktion att vrida huvudet åt motsatt sida, men den hjälper också till att stabilisera upp huvudet under rörelse. Triggerpunkter och muskelspänningar kan därför skapas då muskeln måste kontraheras för att hålla huvudet stabilt, dessutom är det förödande att arbeta med något ovanför huvudet, vilket innebär att huvudet måste hållas bakåt. En liten rörelse då du lyfter tungt kan strama till muskeln, men även whiplash, ett kortare ben, astma, kronisk hosta, hyperventilering, stress och vardaglig muskelanspänning.

 

Den goda nyheten är dock att du på egen hand kan hålla dig vän med muskeln, så att den inte blir för stram. För att inte stressa denna muskel i onödan kan du försöka undvika vissa saker:

 

- Sitt inte för länge med huvudet vridet åt ena sidan.

- Läs inte liggandes.

- Sov inte på magen.

- Håll inte telefonen mot örat med hjälp av axeln.

- Lär dig att andas med diafragman och inte bröstandning.

 

Vad du också kan göra är att själv massera muskeln med hjälp av tummen och pekfingret. Utgå ifrån bröstbenet. Krama om muskeln mellan fingrarna och fortsätt hela vägen upp mot örat. Utför detta så ofta som möjligt.

Massera muskeln enligt bilden ovan, med hjälp av tumme och pekfinger.
Etiketter: massage

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Länkar

Etiketter